Afmystificering af “chemotypes”: få det meste ud af dine æteriske olieblandinger

Denne artikel er skrevet af Collen Thomsen og oversat af Charlotte Nørgaard efter tilladelse. Ønsker du at læse originalartiklen, findes den her.


Hvis du har brugt æteriske olier, er det sandsynligt, at du har mødt begrebet kemotyper (chemotypes). Men ved du virkeligt hvad det er, og hvorfor det er vigtigt at vide? Lad os dykke ned i emnet: Æteriske oliers kemotyper.

Hvad er kemotyper?

Chemotype – Kemotype (Navneord): Æteriske olier der er fra den samme planteart, men hvis dominerende bestanddele varierer i deres kemiske sammensætning.

For at sige det så enkelt som muligt – æteriske olies kemotyper er planter fra den samme slægt og art (genus and species) som er identiske i udseende men har markante interne forskelle. Dette betyder at de, på trods af at de kommer fra samme planteart, kan udvikle forskellige kemotyper. Den endelige æteriske olie har forskellige terapeutiske og sikkerhedsmæssige overvejelser, når den bruges i aromaterapi. Aromaen af en kemotype er også forskellig pga. variationen i den æteriske olies kemi.

En hurtig analogi kan hjælpe med at forklare kemotyper nærmere. Hvis en kvinde føder identiske tvillinger og bortadopterer dem til to forskellige familier, vil tvillingerne have ligheder pga. deres genetiske forhold, men de vil også have tydelige forskelle pga. det miljø, de er vokset op i.

Almindelige æterisk olie kemotyper

Det mest almindelige eksempel på dette er Rosemary æterisk olie. Den har flere chemotyper:

Rosemary CT1 (Salvia Rosmarinus CT camphor), rosemary CT2 (Salvia rosmarinus CT 1,8-cineole) og rosemary CT3 (Salvia rosmarinus CT verbenone).

Rosemary CT1 indeholder mere af en bestanddel kaldet kamfer og vil derfor være mere velegnet til muskelsmerter og ømhed. Rosemary CT2 indeholder mere 1,8-cineole, hvilket gør den til et bedre valg til støtte for vejrtrækningen. Rosemary CT3 indeholder mere verbenone og som et resultat af dette, er den bedre til hudproblemer.

Hvad dette betyder: Hvis en flaske rosmarin æterisk olie kun angives som Rosemary (Salvia rosmarinus tidligere Rosmarinus officinalis), er du ikke i stand til at afgøre oliens kemi.

Hvorfor betyder en æterisk olies kemotype noget?

Det er vigtigt at kende kemotype for den olie, du bruger, så du kan sikre, at du bruger den rigtige til dit formål. Et stort antal leverandører angiver ikke kemotype, da det er en generel forståelse, at indholdet af flasken er Rosemary CT1. Denne type Rosemary er den mest handlede olie på markedet.

At kende kemotypen vil også være gavnlig i forhold til at kende aromaen, da CT1 sorten har en mere eukalyptus-agtig duft. Uanset hvad bør kemotype (CT) angives; hvis du er i tvivl, så spørg din foretrukne leverandør om yderligere information.

En æterisk olies terapeutiske egenskaber kan afgøres af kemotype, hvilket er grunden til at de er signifikante. For eksempel kan to olier fra samme plante have forskellig kemotype og indflydelse på kroppen på forskellige måder. Det er muligt at en olie er beroligende og en anden er opløftende. Oliernes sikkerhed i forhold til brug varierer også.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den ”dermale limit og sikkerhedsovervejelser” for hver chemotype varierer. Rosemary camphor CT har en dermal limit på 16,5 %, mens Rosemary verbenone CT har et dermalt max. på 6,5% (Tisserand & Young, 2014).

Holmes (2016) bemærker, at selv om oliernes kemotyper er forskellige, skal vi ikke tænke på dem som forskellige æteriske olier. Han udtaler at ”hver kemotype indeholder alle tre bestanddele (cineole, camphor og verbenone) men i varierende proportioner”.

Hvordan afgøres din æteriske olies kemotype.

Hvis din foretrukne leverandør ikke lister flaskens kemotype, kan du have brug for at kigge på deres hjemmeside og i andre støttende dokumenter. Se efter hvad de oplyser som den vigtigste kemiske bestanddel. Selv om dette ikke er en præcis indikator, giver den dig nogen indsigt.

At kontakte leverandøren direkte for at få den præcise kemotype er også en god ide.

Flere eksempler på æteriske oliers kemotype

Ud over rosmarin er de mest almindelige kemotyper i aromaterapien:

Thyme – timian

  • Thymus vulgaris CT thymol
  • Thymus vulgaris CT linalool
  • Thymus vulgaris CT carvacrol
  • Thymus vulgaris CT geraniol

Basil – basilikum

  • Ocimum basilicum CT linalool
  • Ocimum basilicum CT carvacrol
  • Ocimum basilicum CT eugenol

Der er en række andre eksempler på kemotyper, som vi dækker i vores Professionel Level Certification Program i flere detaljer, så du ved, hvordan de skal bruges sikkert og effektivt i dine terapeutiske blends. Undersøg curriculum for dette innovative, dybdegående aromaterapeutiske certificeringsprogram her:

Hvorfor har æteriske olier forskellige kemotyper?

Det menes at forskellige vækstforhold, jordbundsforhold og miljømæssige faktorer alle spiller en rolle for plantens udvikling af kemiske forskelle.

Bæredygtighed og æteriske oliers kemotyper

Almindeligt brugte kemotyper gror ikke altid lige godt i alle regioner og derfor udvikles nye kemotyper som et resultat af indflydelsen fra klimaforandringer. Det er vigtigt at tage med i overvejelserne, at hvis vi ønsker at bevare økosystem og planters modstandsdygtighed overfor klimaforandringer, bør vi ikke begrænse os til almindelige kemotyper. Dette fremhæver også, hvorfor det er vigtigt at kende og forstå æteriske oliers kemi, og hvordan vi kan bruge denne viden til at vælge oliealternativer.

Afsluttende bemærkning

Før du køber din næste flaske rosmarin, timian eller basilikum æteriske olie, så vær sikker på at du kigger efter kemotypeinformationer, som vil sikre, at du køber den, du har brug for til dine behov. Det gør virkeligt en markant forskel for dig i din aromaterapeutiske praksis og præparater.

Referencer

Essence of Thyme College of Holistic Studies (n.d.). Module 1: Lesson 4 [Course lesson] In Professional Aromatherapy Certification Program. Essence of Thyme College of Holistic Studies. https://www.essenceofthyme.com/professional 

Holmes, P. (2016). Aromatica: A clinical guide to essential oil therapeutics. Volume 1: Principles and profiles. Singing Dragon.

Tisserand, R., & Young, R. (2014). Essential oil safety: a guide for health care professionals (2nd ed.). Churchill Livingstone.