Jeg er stødt på debatten om ufortyndet brug af æteriske olier mange gange i løbet af min olierejse. Der er mange meninger om, hvor meget man skal fortynde. Om det er nødvendigt. Hvorfor man overhovedet skal fortynde æteriske olier.
Naturligvis spiller oliens kvalitet ind, når man taler om koncentration. Men selv det bedste produkt på markedet kan give problemer, hvis det bruges uhensigtsmæssigt. Dertil kommer min umiddelbare tanke: hvorfor lade være? Jeg har endnu ikke hørt et godt argument for ikke at fortynde sin olie ved topisk brug.
På Alliance of International Aromatherapists hjemmeside kan man læse en del om sikker brug. Der deles blandt andet også denne artikel “Aromatherapy Undiluted- Are we in complete denial?” (Sylla Sheppard-Hanger and Tony Burfield). I artiklen står der, at den gerne må deles. Jeg har valgt at dele den med en oversættelse af teksten, så endnu flere kan læse med. Artiklen er helt tilbage fra 2005, og heldigvis er der sket meget siden dengang. Måske hjalp denne opsang i branchen? Ikke desto mindre er artiklen og debatten stadig relevant som bruger og anbefaler – og som behandler der inddrager æteriske olier i sin praksis. “Do no harm!”
” Dette er en redigeret version med resumé af et papir, der er blevet præsenteret flere gange i de sidste to år på aromaterapikonferencer (Denver, 2004; Skt. Petersborg, marts 2006; Boston, 2006) og er en del af denne sag; og er blevet offentliggjort på internettet i sin helhed siden 2005. Det er bydende nødvendigt, at alle, der bruger æteriske olier, læser og forstår disse oplysninger, da de vedrører hele branchen, vores professionelle image (omfang af praksis, ansvar, etik osv.) og personlig integritet. De fakta, der præsenteres her, er de mest aktuelle sikkerhedsdata til dato, herunder nyere rapporter. Hele artiklen (18 sider) og den komplette bibliografi findes på:
http://www.naha.org/articles/aromatherapy%20undiluted.htm.
NEAT (rene) OLIER eller UFORTYNDET BRUG
På grund af den hurtige vækst i aromaterapi praksis siden internettet er ankommet, er brugen af ufortyndede æteriske olier steget dramatisk – især blandt holistiske terapeuter og lægfolk, der bruger olier uden nogen sikkerhedsuddannelse. Uinformerede mennesker på markeder, messer og hundredvis af iværksættervirksomheder på internettet sælger sammensætninger af æteriske olier uden tanke på eventuelle risici. Naturlige parfumere (‘botaniske formulatorer’), uuddannede terapeuter, selv forbrugere bruger ufortyndede olier på huden uden at vide, at de kunne skabe betingelserne for sensibilisering (overfølsomhed). Sensibilisering er ved at blive det største problem i dette erhverv, og aromaterapierhvervet er stort set i benægtelse over dette.
En af grundene er, at terapeuter er blevet dårligt instrueret af mentorer eller leverandører på messer og konferencer, eller de har måske læst en populær high-street bog og besluttet, at da olier er naturlige, kan de ikke være skadelige. En akupunktør i tyverne, som denne forfatter talte med for nylig, sagde, at hun rutinemæssigt lægger flere dråber af ca. 2 eller 3 pæne æteriske olier direkte i hendes hænder og løber ned ad klientens rygsøjle med denne blanding først, før hun arbejder på fødderne (stadig med ufortyndede olier) – inden akupunkturbehandling påbegyndes. Efter hun lærte risicierne ved denne tilgang, fortynder hun nu sine olier, sparer penge og opnår de samme terapeutiske virkninger, holder alle sikrere og undgår retssager.
Andre er involveret i det voksende fænomen kaldet “Raindrop Therapy”, som bruger syv ufortyndede enkeltolier (4-6 dråber af hver: timian, oregano, efterfulgt af cypres, birk, basilikum og pebermynte) og 3 æteriske olieblandinger (kun 2 fortyndes i mandelolie). Denne sammensætning repræsenterer en enorm dermal påvirkning fra flere milliliter ufortyndede olier, der er kendt for at være irriterende stoffer, som dryppes på rygsøjlen af modtagerens ryg. Efter at have arbejdet olierne ind med fingerspidserne langs rygsøjlen, er området dækket af et varmt håndklæde “mens de hviler” (Stewart, 2003).
Fortyndingsmidlet (“V-6 blandeolie”) blev kun brugt, hvis “forbrændingen bliver for slem”. Dette efterfølges af ufortyndet (neat) påføring igen på begge ben med 2-3 hver dråber af disse 4 olier (i denne rækkefølge): cypres, birk, basilikum og pebermynte (http://www.naturesgift.com/RDT.htm ).
Disse behandlinger er blevet ret almindelige i hjem, kurbade og på klinikker, da de hævder at helbrede alt fra hjerneskade til skoliose (som er “på grund af en virus”). Testimonials vrimler for denne mirakuløse kur, som de har tendens til at gøre i MLM virksomheder, og brugen af ufortyndede olier sælger en masse produkter up- and down line. Desværre dukker der også skrækhistorier op, når sårede mennesker søger lindring og endeligt ønsker at fortælle deres historie. Ofte stoler virksomhedsejeren på terapeuterne og har ingen idé om, at dette endda udføres. Mange skadelidte ønsker ikke at indrømme, at de blev brændt (ingen ordspil beregnet), så få bliver rapporteret til myndighederne, men det varer ikke længe, før nogen bliver sagsøgt over dette. En fremragende oversigt er givet i hvidbogen nævnt ovenfor, som hævder en mening imod brugen af en teknik, der bruger ufortyndede kendte irriterende olier kaldet “Raindrop Therapy”, da det i øjeblikket ikke kan understøttes som en anerkendt aromaterapi “bedste praksis.”
Som et tillæg, var en leder af en high end resort / dag spa forfærdet over at finde ud af, hvordan deres foretrukne (pengeskabende) behandling kunne skade nogen og sagde “ingen har nogensinde klaget” (SSH: privat kommunikation 2005). Men som vi ved, er det ofte vanskeligt juridisk at fastslå den direkte årsag til irritation / sensibilisering, og mange afskrækkes fra at gå videre med det. En positiv udvikling som følge af denne episode er, at den pågældende spa stadig tilbyder den samme behandling, men nu fortynder olierne, reducerer omkostningerne og opnår de samme resultater, så alle hviler lettere om natten. Fortynding er sådan en enkel og sikker løsning.
Aromaterapeuter rapporteres at anvende ufortyndede æteriske olier til huden i visse akutte situationer – tea tree olie til små hudtraumer, lavendelolie til meget små forbrændte områder, cajuput eller niaouli olier til insektbid, stik, etc. Desværre er nogle af disse tidligere ”rundhåndede” brugere nu sensibiliserede over for lavendel.
Nogle mennesker mener, at hvis vi har et spørgsmål om at bruge en olie eller ej, kan vi lave en “patch” -test for at se, om det forårsager et problem. Udover det faktum, at få udfører dette, ved vi, at denne procedure faktisk kan skabe en sensibiliseringsreaktion. (Hvorfor overhovedet bekymre sig om en olie kendt for sensibilitetsproblemer? Der er masser af andre olier.) Mange mennesker tror, da de “aldrig har haft en reaktion”, at der ikke er et problem, eller “med hundredvis af klienter har vi ikke haft nogen reaktioner”. Men hvordan skulle de vide det? Med mange sensibiliseringsreaktioner (overfølsomhed) kan det være svært at bestemme problemets nøjagtige oprindelse. Og mange mennesker forbinder ikke reaktionen med deres terapi, eller ønsker ikke at klage, føler sig flove over, at de lod nogen gøre dette mod dem, eller var overbeviste om, at det var toksiner eller noget andet.
I begyndelsen af 1980’erne blev mange af vi spirende aromaterapeuter dårligt rådgivet om, hvordan man bruger olier, især ufortyndet, før vi vidste bedre. I 1990’erne var vi vidne til demonstrationer af alle slags: oral brug og olier påført direkte på huden; vi så Daniel Penoel anvende olier ufortyndet på nogens rygsøjle i en demo, endda ved hjælp af en hårtørrer til at “hjælpe med at absorbere” og forårsage en kur; uden advarsler om bivirkninger.
Kvalificerede læger kan ordinere æteriske olier til ufortyndet brug eller oralt (i kapsler) eller større end normale doser, men juridisk er de kvalificerede til at praktisere medicin. Vi hører karismatiske talere på konferencer udråbe vidunderlige helbredelser med massive doser af irriterende olier ufortyndet til kliniske tilfælde af aromaterapi som alvorlig infektion eller kroniske sygdomme. Men for de fleste af os, der bruger æteriske olier til sundhed, er meget få passende kvalificerede i passende discipliner eller endda behøver at bruge æteriske olier på denne måde (er dette inden for vores praksis?). Og i lyset af de tidligere tilgængelige oplysninger bringer det os selv i fare som terapeuter, bringer vores klienter i fare og fremmer flere rapporterede hudproblemer fra vores olier i verden. På et tidspunkt må vi “blive realistiske” og indrømme, at vi er blevet vildledt – beviserne fra hudlæger får os allerede til at se uprofessionelle ud, og jeg gentager, i benægtelse.
Hvis du tænker over det, hvis relativt høje mængder æteriske olier absorberes og lokaliseres i dermis, som vi hævder, og også kan komme ind i blodbanen via indånding, så er olierne fysiologisk aktive, og få af os er kvalificerede til at forudsige konsekvenserne af dette. I tilfælde af birk absorberes methylsalicylat hurtigt, og store eller gentagne eksponeringer kan udgøre en toksisk dosis, især for børn. For nylig skyldtes en ung kvindes død en overdosis methylsalicylat fra en sportscreme i håndkøb. Det kan ske.
Hvad med interaktioner. Kender vi al medicin, vores klienter tager, og de mulige reaktioner? Og behøver vi virkelig det? Mange lidelser kræver kun en holdningsændring, og bare udsættelse for lave doser via sniffing af olier fungerer godt på den måde! Nogle med en mere spirituelt baseret tilgang mener, at det påvirker personen at droppe olierne gennem “auraen”, og det kan meget vel være sådan, men hvis det er et frekvensbaseret fænomen i arbejde, vil de fortyndede olier teoretisk fungere lige så godt, som vi ser i homøopati. (Se What the Bleep do we Know? )
Ufortyndede olier bør normalt ikke anvendes topisk, især på følsomme områder (som øjenlåg, på syg hud, slimhinder osv.) på grund af risikoen for betændelse. Det vides, at mange æteriske olier vil indeholde individuelle kemikalier, som særskilt har vist sig at indeholde individuelt irriterende stoffer og sensibiliserende kemikalier. Der arbejdes på at fastslå, hvornår disse kemikalier naturligt forekommer i æteriske olier og er tilsvarende negativt aktive. I mellemtiden formodes det ret sikkert, at disse stoffer kun kan have skadelige virkninger, hvis de anvendes i en koncentration over NOEL. Så med andre ord er fortynding den sikreste metode at ordinere.
Opsummering
Sikkerhed – udstyret med ovenstående oplysninger ved vi, at ufortyndede olier kan være inflammatoriske; Og brugen af ufortyndede æteriske olier er ikke sikker. Ikke alene medfører de risici som forbrændinger og skader, hvis de ikke er fortyndet, men også risikoen for sensibilisering af både din klient og dig selv. Husk healerens første regel om “ikke at gøre skade”. Hvorfor risikere det?
Effektivitet – er ufortyndet virkeligt bedre? Vi ved, at ‘mere’ ikke altid er ‘bedre’, og at fortyndede olier fungerer lige så godt. Det er også rigtigt, at nogle æteriske olier viser et sæt fysiologiske egenskaber ved lavere koncentrationer og et andet sæt effekter ved højere niveauer – for eksempel kan 1,8-cineolholdige olier vise denne effekt under visse betingelser. Det er også rigtigt, at æteriske olier kan producere psyko-fysiologiske virkninger ved koncentrationer under lugttærskel eller lugtgenkendelsesniveauer.
Juridisk perspektiv – hvis vi bruger olier ufortyndet, “trænger de (som vi siger) ind i huden”, som juridisk kan betragtes som administration af et lægemiddel, og i så fald praktiserer vi medicin uden licens her? Ikke alle er enige om, at fortyndede olier nødvendigvis trænger hurtigere ind eller alligevel gennemsyrer blodbanen. Nogle vil sige, at de holdes i dermis som et ‘reservoir’ og kan påvirkes af P450-enzymer i dermis eller møde andre biologiske skæbner. Vi ved heller ikke meget om toksikokinetik – dette er et af de områder, som SCCP har kritiseret æteriske olietoksikologistudier for at være mangelfulde i. Så hvis vi accepterer, at vi har fremskridt at gøre i toksikologisk forståelse, giver det mening at navigere på forsigtighedens side med fornuftige foranstaltninger for at beskytte os selv og være opmærksomme.
Vi ved dog, hvilke olier, der ikke bør bruges på huden (kendte irriterende stoffer som timian og oregano; og kendte sensibilisatorer som citronverbena osv.), Og hvordan man fortynder dem sikkert. Hvis nogen har et problem efter en behandling, du har givet med dit produkt, og beslutter at sagsøge dig, har du da en ansvarsforsikring, der dækker noget uden for anvendelsesområdet? Kan De få det skriftligt? Tror du virkelig, at du ville have en chance, hvis du bevidst påfører en velkendt irritation / sensibilisator på en klient, som derefter udvikler en alvorlig reaktion og beslutter at sagsøge dig? Tror du, det betyder noget for en dommer, hvis du aldrig har set eller kendt nogen, der ville have en dårlig reaktion og derfor antog, at det var sikkert? Dette er spørgsmål, der bør løses, hvis man vælger at bruge rene olier eller en irriterende / sensibilisator.
Etisk – Dette emne er kernen i hele dette papir og budskabet at tage med hjem. Hvis læseren ikke forstod noget andet, så forstå dette. Uvidenhed er ikke en undskyldning og vil ikke holde i en domstol (i det mindste i USA). Når vi bruger olier ufortyndet, eller nogen af de giftige olier, eller de kendte irriterende / sensibiliserende midler, bryder vi den første regel for healere: “gør ingen skade”, fordi vi er en fare for det første for os selv, for det andet for vores kunder og for det tredje, vores erhverv. Hvis du er ligeglad med dig selv, skal du bekymre dig om dine kunder og hele aromaterapi erhverv, for ikke at nævne verdens sundhed.”
Som nævnt er der sket meget i branchen siden denne artikel blev skrevet. Der er blevet væsentligt mere bevidsthed og viden om sikker brug og herunder fortynding. Internationale brancheforeninger fremhæver på deres hjemmesider sikker brug, kvalificerende aromaterapeutiske uddannelser har meget stort fokus på området, og flere og flere følger den sikre vej.
På mange hjemmesider, som f.eks. på Tisserand Instituttets hjemmeside, kan man finde vejledning til sikker brug af æteriske olier, så vi alle kan få meget større glæde af disse uden at være nervøse for, om de gør os skade. At bringe denne artikel er ikke for at afskrække dig fra at bruge aromaterapi. Tværtimod. Men jeg vil gerne slå et slag for effektiv OG sikker brug.