Sikker blending

Catamo-blandingen er den allerførste blanding, jeg selv sammensatte, efter jeg havde undersøgt hvilke æteriske olier, der kunne hjælpe mig til at finde mere ro i min krop. Den virkede og virker stadig. I dag ville jeg, med den viden jeg har nu, dog omformulere den. Effektive løsninger udelukker ikke sikre løsninger, men nogle gange “ved vi ikke, hvad vi ikke ved”.


Det rette olievalg er vigtigt for at opnå den bedst mulige virkning. Vi kan vælge at følge vores intuition, vi kan lytte til kroppens svar, vi kan vælge at finde en opskrift på det store internet – og vi kan vælge at dykke ned i, hvad erfaring og videnskab har fundet frem til. At udvikle sikre løsninger udelukker ikke, at man også bruger sin intuition, men viden kan hjælpe med at træffe bedre valg. At udvikle æteriske olieblandinger er efter min overbevisning en blanding af viden, intution – og et lille drys kunsthåndværk.

Vi kan have sundhedsmæssige problemer, som betyder at der er olier, vi skal være påpasselige med at bruge. For at holde øje med dette, skal vi i den engelske litteratur kigge efter begrebet *contraindication *.

Æteriske olier er (også) kemi, og de kan bestå af stoffer, som betyder, at der er behov for små doseringer for at undgå at irritere huden eller udvikle overfølsomhed. Gener opstår sjældent første gang, man bruger en olie, med mindre det er en olie fra den gruppe, som kaldes “de varme olier” – eller olier som er det der i aromasproget kaldes phototoxic (hvilket vil sige, at vores hud vil reagere på UV stråler, hvis vi har brugt olierne topisk). Overfølsomhed kan udvikles over tid. Selv den ellers meget sikre æteriske olie, der udvindes fra den skønne lavendel, kan medføre overfølsomhed, hvis man udsættes nok for den. Mange af de aromaterapeuter, der udfører aromamassage i deres praksis, må undlade at bruge lavendel efter for intensivt brug.

Sikker dosering

Den rette ratio – koncentration – er vigtig af mange årsager. Der er nogle generelle anbefalinger at følge, som handler om alder, anvendelsesform og – for den enkelte olie. Her er forslag til ratio efter alder, forudsat at man har taget sikkerhedsrådene for de valgte olier i betragtning.

  • Baby (0 -3 måneder) ~ 0.1 – 0.2%
  • Baby (3-24 måneder) ~ 0.25 – 0.5%
  • Små børn (2-6 år) ~ 1-2%
  • Børn og unge (6-16 år) ~ 1.5-3%
  • Voksne (16+ år) ~ 2-5%
  • Ældre og særligt sensitive rådes til lavere dosering

I mange tilfælde vil det være en god løsning at bruge hydrosol til de mindste.

Her er forslag til ratio til forskellige formål, men man må tage de sikkerhedsanbefalinger for enkelte olier med i betragtning, inden man blander.

  • Ansigtsprodukter ~ 0.2 – 1.5%
  • Aromamassage ~ 1.5 – 3%
  • Body & Bath ~ 1-4%
  • Specifik brug ~ 4-10%
  • Terapeutisk brug ved hudproblemer og smertelindring ~ 5-20%

Sikker brug er blevet en topprioritet for mig i mit aromaterapeutiske arbejde. Hvis du gerne vil vide mere om sikker brug, kan jeg anbefale det digre værk “Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals 2nd Edition” af Tisserand & Young, som anses for at være bogen, “man” følger.

Når jeg udsætter Catamo-blandingen for et sikkerhedstjek, vil den dumpe på flere felter. Generelt er anbefalingen fra mange aromaterapeuter, at man ikke bruger en ratio på mere end 2.5% i en blanding, der skal bruges topisk af voksne med et gennemsnitshelbred. Hvad betyder det?

Topisk brug handler om at blandingen fordeles på huden. I mit tilfælde brugte jeg blandingen til steder, jeg havde muskelspændinger og ømhed.

I Catamo-blandingen er der brugt 30 ml bæreolie, hvilket svarer til en ratio på et sted mellem 18 (2%) og 27 (3%) dråber i alt iflg. det skema, jeg finder frem, når jeg arbejder med at udvikle blandinger til aromaterapeutisk brug. Min blanding indeholder 44 dråber, så allerede der dumper blandingen. Man kan dog godt lejlighedsvist bruge en ratio på 5%, hvis der er tale om mere akutte problemstillinger.

Lad os prøve at kigge på de valgte olier ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv. Jeg vil ikke inddrage oralt brug i denne analyse. Her henviser jeg til din leverandørs anbefalinger.

Fra videnskaben ved vi, at Lemongrass har anesthetic, anti-inflammatory, antibacterial, anticarcinogenic, antifungal, antimicrobial, bacericidal, cytotoxic, immunostimulatory, insecticidal, larvicidal og sedative egenskaber. Alle de fremmedord. Jeg har valgt helt bevidst, at bruge de engelske udtryk, da det er via engelsk litteratur, vi kan hente mest viden om æteriske olier (med mindre vi læser fransk, tysk eller andre sprog – mit oliesprog er engelsk). Da jeg valgte Lemongrass til min blanding var det pga. Anestheticanti-inflammatory og sedative egenskaber.

Se evt. siden Aromaterapeutisk terminologi for en oversættelse.

Hvis man undersøger sikkerheden ved brug af Lemongrass, er det første, der springer i øjnene, at den må bruges i en meget lav dosering for at undgå risiko for hudirritation. Tisserand og Young anbefaler så lidt som 0.7 %. Det lyder måske ikke af ret meget, men med potente og rene olier når man langt med kun få dråber. Noget af det vigtigste, jeg har lært gennem min uddannelse er Less is More. Vi kan have en tendens til at tænke “Jeg vil lige gøre den ekstra god og tilføje et par dråber mere”, men i aromaterapien er det ikke vejen at gå. Man kan opleve uønskede virkninger ved overdosering, man kan i nogle tilfælde endda opleve, at en olie får den stikmodsatte virkning, hvis man bruger mere.

I opskriften valgte jeg 11 dråber. Iflg skemaet bør dette antal reduceres til mellem 4 (0,5%) og 9 (1%) dråber.

For Lemongrass er der andre ting, man skal være opmærksom på (contraindications):

  • anbefales ikke til brug under graviditet
  • anbefales ikke til børn under 2 år
  • anbefales ikke til hypersensitiv eller skadet hud
  • vær opmærksom hvis du får medicin, da der kan være interaktion
  • vær opmærksom ved diabetes

Marjoram – er ikke bare Marjoram (merian). Her er et eksempel på, hvor vigtigt det er at kende det botaniske navn – altså det navn som er skrevet med kursiv. Og som det kan ses også leverandøren. På billedet kan du se et tilfældigt udpluk af de olier, der er beskrevet i værktøjet Dropsmart. Dropsmart er et aromaterapeutisk værktøj, jeg selv er blevet meget glad for at bruge. Diagrammerne henviser til fordelingen af de enkelte komponenter i olien – altså fordelingen efter funktionsgrupper, som det kaldes, men det er udenfor denne teksts formål at gå dybere ind i det emne.


I min blanding er det Origanum majorana, der er brugt. Om den kan man læse, at den har antibacterialantifungalantimicrobialantioxidant og insecticidal egenskaber, hvis man undersøger, hvad der skrives på Dropsmart om videnskabeligt belæg. Det leder ikke rigtigt til at forstå, hvorfor olien er god til muskellindring, som var det oprindelige formål med at vælge olien. At der ikke er videnskabeligt belæg, betyder ofte at der ikke er lavet forskning på oliens egenskaber. Men heldigvis er der en lang aromaterapeutisk praksis at hente viden fra på baggrund af erfaringer, og herunder nævnes det, at Marjoram har muskellindrende virkning, at den er god ved gigtsymptomer, kramper og som støtte ved fibromyalgi.

Marjoram har ved topisk brug ingen kendte contraindications eller andre sikkerhedsmæssige bekymringer at være opmærksom på, hvis man holder sig indenfor anbefalet ratio. Med 30 ml bæreolie kan man altså roligt tilføje mellem 18 (2%) og 27 (3%) dråber, forudsat at man ikke bruger andre æteriske olier sammen med. De 11 dråber i min opskrift kan altså godt bestå sikkerhedstesten.

Peppermint æterisk olie er blandt mine topfavoritter pga. dens mange anvendelsesmuligheder. Jeg valgte den til Catamo-blandingen pga. egenskaber som analgesic, anti-inflammatory, antispasmodic, smooth muscle relaxant og spasmolytic, alle sammen egenskaber der kan gavne, hvis løbeturen bliver lidt for lang.

Peppermint er en vældigt forfriskende, energigivende og kølende olie. En skøn olie, som ville være mit førstevalg, hvis jeg blev sendt på en øde ø og kun måtte vælge en æterisk olie at tage med. Vi kan få rigtigt meget glæde af Peppermint æterisk olie til mange forskellige formål.

Peppermint er også en olie, der kan være lidt skarp, så man skal gå til den med forsigtighed. Hvis man får den for tæt på øjnene, kan den give ubehagelige symptomer, hvis man indånder den for kraftigt, kan man blive ret overvældet.

Peppermint er en af de få olier, der omtales på Netdoktor.dk, hvor man blandt andet kan læse:

Ifølge Lægehåndbogen viser metaanalyser en vis terapeutisk gevinst af pebermynteolie og derfor kan læger anbefale patienter med irritabel tyktarm at bruge pebermynteolie


Når det kommer til sikkerhed, er der en lang række ting, som Tisserand og Young gør opmærksom på:

  • 5,4 % er maksimal anbefaling ved påføring på huden.
  • kan medføre irritation af slimhinder
  • opmærksomhed ved GERD (som vedr. halsbrand og sure opstød)
  • opmærksomhed pga. choleretic egenskaber (stimulerer galdeproduktion)
  • contraindication ved arytmi/atrieflimren
  • brug den ikke tæt på mindre børns ansigt (kan påvirke luftvejene)
  • potentiel neurotoxisk virkning
  • potentiel kontaktallergi og dermatitis

I forhold til ratio i Catamo-blandingen er der ingen problemer med de 11 dråber, da max. er 5,4%, som svarer til ca. 45 dråber i 30 ml, hvis man ikke bruger andre æteriske olier sammen med. For at nå ned på den anbefalede ratio på 2.5% ville det være et sted at dosere dråbetallet. Men man kan altså iflg. sikkerhedsrådene godt lave en “akutblanding” med Peppermint æterisk olie. Personligt ville jeg næppe lave en så stærk blanding.

Wintergreen er den sidste olie i blandingen. Den vil jeg være nødt til at erstatte med en anden olie, da den pga. EU lovgivning er taget ud af dōTERRAs sortiment. Wintergreen består af op til 99% methyl salicylate. På Sundhed.dk kan man blandt andet læse:

Acetylsalicylsyre er et lægemiddel, der har været kendt i rigtig mange år. Salicylsyre findes i mange planter, herunder piletræets bark. Stoffet blev først gang fremstillet kunstigt under navnet Aspirin.


Hvis man laver en kemisk sammenligning af piletræets bark, af birk og af wintergreen, vil man nå til stort set samme resultat. Jeg har hørt en naturlæge fortælle, at en dråbe Wintergreen æterisk olie ca. svarer til en Aspirin. Det kunne godt være begrundelsen for, at EU lovgivningen nu er blevet sådan, at vi ikke “bare lige” kan købe en flaske Wintergreen æteriske olie, da det vil svare til omkring 250 piller i en flaske. Ret vildt at tænke på.

Når vi kigger på Tisserand og Young i forhold til sikkerhed fremhæves følgende områder:

  • forsigtighed ved “Gastroøsofagel reflukssygdom” (halsbrand, sure opstød, smerter)
  • bør ikke bruges ved graviditet og amning
  • bør ikke bruges i længere perioder
  • bør ikke bruges til børn
  • høj dosering er giftig
  • kun lokal og dermal brug anbefales
  • fare inkluderer interaktion med medicin
  • forhindrer at blodet kan størkne – har blodfortyndende virkning
  • kan forårsage skade på foster (teratogene egenskaber)

Det er ikke så lidt at tage i betragtning, inden man vælger, om man skal bruge Wintergreen. EU traf det valg for mig. Det kan man så sige for og imod. Men min prioritering er at følge den sikreste vej, og der findes mange andre olier med smertelindrende egenskaber, så hvorfor løbe risikoen?

Jeg har stadig brug for en løsning til lindring, så hvad stiller jeg nu op, når jeg har dumpet min egen blanding? For det første skal jeg finde en erstatning for Wintergreen.

Hvis jeg søger på Dropsmart for at finde æteriske olier, der kan hjælpe med muskelsmerter, vil der komme en lang række æteriske olier frem. Herunder:

  • Lavender
  • Fennel
  • Roman Chamomile
  • Helichrysum
  • Thyme ct. thymol
  • Thyme ct. linalool
  • Geranium
  • og listen fortsætter


Efter valget af olier, hvor man som regel ikke bevæger sig over 5-6 stykker i en blanding med terapeutisk formål, kommer så processen med at fordele mængden af dråber på de enkelte olier.

Konklusion: Det er muligt at lave en effektiv og sikker blanding.

Det kunne være en blanding som denne med analgesic egenskaber for musklerne. For nogen måske en overraskende sammensætning af olier, men den er udviklet af den erfarne og certificerede aromaterapeut Marija Kolarovic, så mon ikke vi kan regne med, at den virker?


Disclaimer:

Jeg er aromaterapeut (udd. fra Centre of Excellence og stud. ved Essence of Thyme) og udtaler mig på baggrund af den viden, jeg har fået gennem mit studie. Denne artikel er udelukkende til undervisningsbrug og har ikke til hensigt at diagnosticere eller behandle. Jeg er ikke læge eller anden sundhedsperson. Husk altid at søge læge, hvis du har problemer, der kræver lægefaglig opmærksomhed.